NIEUWSBRIEF NR 18 - APRIL 2019
         10 jaren geleden... toen meter voor mijn verjaardag Anfoundation oprichtte - ongetwijfeld het meest originele en beste kado ooit -  had ik nooit durven dromen dat we met ons kleinschalig initiatief zoveel steun zouden mobiliseren, zo’n brede basis van steuners en supporters uitbouwen over de jaren heen en vooral zo’n belangrijke bijdrage leveren aan het recht op onderwijs, voeding, gezondheidszorg en vooral op een hoopvolle toekomst voor 1000-en kinderen in Madagascar.

Dit stemt mij bijzonder gelukkig en dankbaar. Jullie allen staan aan de basis hiervan en daarvoor dank ik jullie van ganser harte! Jullie impact op de vele levens ginder is niet te onderschatten... Een gelukkige verjaardag aan ons allen daarvoor!
     


Dankwoord van HELP Madagascar

Het is een bijzondere eer voor ons om al 10 jaar lang partner te zijn van Anfoundation en hun gulle steuners. Zonder jullie was HELP Madagascar er nooit in geslaagd te verwezenlijken wat we gedaan hebben. Bepaalde jaren heeft HELP zelfs alleen kunnen overleven dankzij de continuiteit van jullie steun.  Ik heb het plezier gehad sommigen onder jullie te mogen ontmoeten 5 jaren geleden in Alden Biezen. Sindsdien heeft HELP wat veranderingen doorgemaakt die ik graag even op een rijtje zet voor jullie.
 
 • HELP’s on site programma focust niet langer op inhaalprogramma’s. Momenteel organiseren wij in onze school vooral bijlessen voor leerlingen van die schooljaren (6e leerjaar, 3e en 6e middelbaar) waarin overgangsexamens georganiseerd worden om zo hun slaagkansen te verhogen en dit met groot succes!
 • Sinds de 2014 verkiezingen biedt het VN Wereldvoedselprogramma enkel nog voedselhulp aan via overheidsprogramma’s. De HELP kantine, die 200 à 300 studenten per dag eten geeft, is sinds 2014 100% privé gefinancierd. Dank voor jullie steun om leerlingen elke schooldag van een warme maaltijd te voorzien.
 • HELP zet sterk in op Leadership for Life en Lead Now,  trainingen in leiderschap en zelfredzaamheid voor kansarmen. Ze hebben als doel positiever en sterker in het leven staan en afstand nemen van een laag zelfbeeld. De deelnemers leren hoe keuzes beter plannen, een budget beheren, en meer verantwoordelijkheid nemen. Wij zijn Rotary Genk en Orde Sint Jan dankbaar voor hun steun. Dankzij hen volgden 473 leraren en studenten vanuit Toamasina de trainingen sinds 2016.
 • HELP’s studenten zijn intussen ook ouder geworden. Als logisch gevolg van ons lange termijn programma, voorzien we nu ook steun voor de meest beloftevolle kansarme studenten in een hogere opleiding.  Vijf jaren geleden hadden we minder dan 10 van onze studenten in universiteiten, terwijl we nu in 2019 77 studenten ondersteunen in hoger onderwijs! 
 
 Kim en Angelo in België op de 5e verjaardag van AF.

Woorden schieten tekort om onze oprechte dankbaarheid voor jullie steun en vertrouwen te uiten. Wij danken in het bijzonder ook de familie Bollen voor hun vrijgevigheid en inzet. De steun die wij via AnFoundation in dit decennium mochten ontvangen heeft een positieve impact gegeven aan het leven van duizenden in de Toamasina regio. Misaotra betsaka! Hartelijk dank daarvoor van HELP en ook van een nieuwe jonge beloftevolle generatie!

Kimberly Baldwin Radford
 

Inzetten op een waardevolle toekomst

Met deze 10e verjaardag blikken we graag terug op een aantal inspirerende verhalen van studenten die An Foundation via HELP steunde in de afgelopen 10 jaren. Het doet ons enorm plezier om te laten zien waar zij vandaag staan. Velen van deze studenten zijn ongeletterd gestart en met een immense schoolachterstand. De  jarenlange steun van HELP en vooral het niet aflatende doorzettingsvermogen van deze studenten hebben ervoor gezorgd dat zij niet alleen het middelbaar succesvol afgerond hebben, maar eveneens een hoger diploma behaalden; een mooi bewijs van hun wilskracht. Dit diploma zal hen beter toegang geven tot de arbeidsmarkt en verder helpen op hun weg naar een betere toekomst. Volgens statistieken van UNICEF, haalt slechts 1 op 200 Malagasy kinderen (0.5%) die hun schoolcarriere starten in het eerste leerjaar de eindmeet in het zesde middelbaar. Deze statistieken alsook hun individuele moeilijke achtergrond indachtig, laten zien hoe inzetten op individuele ontwikkeling en een degelijke opleiding een goede garantie zijn voor een toekomst.
 
  Odile G.
 • HELP student sinds 2007
 • Geslaagd voor BACC in 2012.
 • Universiteit: UAZ (Engels)
 • Afgestudeerd in 2014.
 • Werkt als lerares Engels in middelbare school FJKM in Vatomandry
      Tahina Hosea
 • HELP student sinds 2013.
 • Universiteit: UAZ (Theologie)
 • Afgestudeerd in 2016
 • Werkt sindsdien als stock manager in financiële departement van zijn unief
  Fanja R.
 • HELP student sinds 2012
 • Geslaagd voor BACC in 2013.
 • Universiteit: UAZ (Informatica)
 • Afgestudeerd in 2017
 • Werkt sindsdien eveneens voor Madacan in Tamatave
    Razanatsoa T.
 • HELP student sinds 2004
 • Geslaagd voor BACC in 2014.
 • Universiteit: UAZ (Verpleegkunde)
 • Afgestudeerd in 2016
 • Werkt nu als verpleegster in Antsohihy, N-Madagascar.
  Mickaël R.
 • HELP student sinds 2006
 • Geslaagd voor BACC in 2016.
 • Universiteit: IFT (Management)
 • Momenteel laatstejaars student aan de universiteit
 • Geeft bijles aan HELP studenten in 6e middelbaar
    Sonia C.
 • HELP student sinds 2007
 • Geslaagd voor BACC in 2015.
 • Universiteit: UAZ (Management)
 • Afgestudeerd in 2018
 • Werkt bij het bedrijf Madacan in Tamatave

 
 
 
Een speciaal woord van dank aan Joop en Maddy Janssen.

Sinds de start van AnFoundation zijn zij zeer nauw betrokken en al jarenlange trouwe steuners. Daarenboven is Joop als lid van Rotary Genk en Orde Sint Jan ook heel actief in het mobiliseren van clubsteun voor waardevolle projecten. Na al die jaren zijn we hen als deel van ons team gaan zien. In 2018 hadden ze de gelegenheid zelf een kijkje te gaan nemen in Madagascar.

Hieronder een mooie quote van hun inleefreis:
"Wij zijn trots en blij dat we Kim en Colin mochten ontmoeten. Het meest indrukwekkende wat wij hebben ervaren is dat er vaak erg mooi gezongen wordt door de meisjes. Armoedig maar kleurrijk gekleed. Steeds kaarsrecht lopen met een elegance van fierheid. Dit heeft ons werkelijk enorm ontroerd en wat een Godsgeschenk om dit te ervaren. Wat een prachtige jeugd! Het heeft onze levensinstelling veranderd en dit door jongeren die in grote armoede leven maar met een geestelijke rijkdom die ons met stomheid heeft geslagen. De rijkdom die je terugkrijgt voor wat je geeft is gewoon niet te beschrijven."
    
 
 
  Woordje van de stichtster

Het tienjarig bestaan van An Foundation.
An Foundation heeft haar krachten gebundeld voor HELP Madagascar langs twee mensen met genereuze en charismatische uitstraling, nl. Kim en Colin
Ze voeden de erfenis van vele jonge mensen die een veilige oversteek krijgen naar volwassenheid.
Het leven van Colin is gedragen door zachtaardigheid met een signaal van diepgang en gereserveerdheid.
Daartegenover straalt Kim met haar fraai en emotioneel stemgeluid sterkte uit en vitaliteit.
Kim en Colin beiden bezitten éénzelfde vuur voor de kleintjes van liefde en toewijding.
Weet beste STEUNERS elk gebaar is groots en efficiënt 
Dank vanwege de ploeg An foundation.

Irma Bollen
 
 

Drie broers

Deze 10e verjaardag is voor mij persoonlijk ook een mooie herinnering om te zien hoe de drie broers, Angelo, Kitika en Rafily, alledrie gered van chronische ondervoeding door Kim en Colin, nu opgroeien tot knappe, dynamische jongemannen. Angelo is zonet in de Verenigde Staten geslaagd voor toegangsexamens om aan een hogere opleiding te kunnen starten. Hij en vele anderen hebben een lange en moeilijke weg afgelegd en ik ben bijzonder trots op hen, die dankzij HELP, An Foundation en dus vooral ook dankzij jullie de kans hebben gekregen hun leven een andere wending te geven. Deze fotos tonen de broers aan de vooravond van mijn vertrek uit Madagascar in 2011, en een meer recent portret in 2018.

An
 

 
 
ANFoundation BANKNUMMER IBAN BE 97 7350 2292 7249 BIC : KREDBEBB
www.anfoundation.be
 
Op 21 april 2009 werd An Foundation opgericht door Irma Bollen als familie-initiatief om een helpende hand te reiken aan de kansarmen in de regio van Tamatave waar haar petekind An toen 6 jaar lang werkzaam was. Onze steun zet vooral in op zelfredzaamheid via projecten van HELP en hun lokale partnernetwerk. Zij zorgen voor toegang tot gezondheidszorg, onderwijs of een opleiding en focussen op een menswaardig bestaan voor diegenen die hier het meeste nood aan hebben. Tien jaar na de oprichting zijn we met trots en dankbaarheid uitgegroeid tot een fonds met vele trouwe sympathisanten, waarvoor oprecht dank.